De gouden sollicitatie tip

De gouden sollicitatie tip

BLOG

De gouden sollicitatie tip

De 10 beste tips voor een top CV, de 5 meest gemaakte fouten tijdens een sollicitatiegesprek, absolute do’s & dont’s in een sollicitatiegesprek. De top zoveel lijstjes met aanbevelingen en instructies op weg naar een nieuwe baan vliegen je op internet om de oren. En gek genoeg wint de nieuwsgierigheid en lees je ze nog ook (geldt dat ook voor deze titel?). Jammer, weer niks nieuws aan de horizon! En wat kinderlijk opgeschreven allemaal, is toch vanzelfsprekend! Of toch niet?

SOLLICITATIETIP CLICHÉ’S

Als je de algemene deler probeert samen te vatten staat er volgens mij: Bereid je goed voor! Kiezen voor veilig en je niet durven te onderscheiden is kiezen voor niks. Tja, ik dacht ik maak een gewoon CV waar alles in staat, dat zal wel best zijn. Ze zullen toch zeker niet zitten te wachten op een hip CV met felle kleuren? Ze moeten maar kiezen om wie ik ben?

Als je er dan toch voor kiest om een brief af te wachten, dan kan je er maar beter voor zorgen dat je CV een visitekaartje van jezelf is waar je trots op bent. De nieuwkomers op de markt doen niet anders. Prezi is voor menigeen vernieuwend en voor de online generatie alweer oud nieuws.

VERMARKT HET PRODUCT WAT JE HET BESTE KENT: JEZELF!

Sinds een aantal jaren bemiddel ik professionals binnen het sales- en marketing domein in Midden -en West-Brabant. Dagelijks krijg ik de meest ervaren, energieke, unieke en onderscheidende professionals aan tafel. De een heeft nog een beter en mooier sales of marketingplan dan de ander, behalve als het op zichzelf aankomt. Dan wordt er vaak gekozen om maar gewoon te doen en niet te veel op te vallen. Gemiste kans wat mij betreft!

Waarom zou je er niet voor kiezen om het product wat je het beste kent zo optimaal mogelijk in de markt te zetten? En natuurlijk blijf je echt bij jezelf, maar een beetje moeite doen mag best. Wat zijn jouw drijfveren in een baan? Waar ben jij nu echt goed in? Wat vertel jij het eerst op feestjes? Zoek datgene wat jou gelukkig maakt terug in de cultuur en inhoud van het bedrijf waar je die mooie vacature hebt gezien? En speel daar dan vervolgens op in.

‘HET LIJKT WEL SALES EN MARKETING’

Simpelweg door je eens goed te verdiepen in je potentiële nieuwe werkgever. Past deze wel echt zo goed bij mij? En ik bij hen? Bel ze op en vraag je toekomstige collega of manager naar de reden waarom zij bij het bedrijf werken. En op deze manier val je nog eens op ook. Het lijkt wel sales en marketing? Maar dan van jezelf!

Ja, dat kost moeite en energie! Maar het gaat wel om je baan voor de komende jaren hè! Ga af en toe op je bek en zet door. En dat is de enige echte tip van mijn lijstje die ik je zou willen toewensen.

Lees ook: ‘Ga jij na jouw vakantie weer gelukkig naar je werk?’

Hoe schrijf je een goede vacature tekst?

Hoe schrijf je een goede vacature tekst?

BLOG

Hoe schrijf je een goede vacature tekst?

Hét middel om jezelf eens zonder gêne enorm positief te etaleren voor heel (werkend) Nederland. Want misschien wel meer nog dan een commercial is de ‘job ad’ hét platform om als een gorilla op de borst te kloppen … wij zijn, wij hebben, wij kunnen. Emile R. over zichzelf overtreffen is wat overdreven natuurlijk, maar eens lekker de positieve vlag uithangen mag best. Maar wat schrijf je nu op?

EEN PAAR OPEN DEUREN?

 • De kern van de baan, doelstellingen, cultuur van het bedrijf en de structuur van je team;
 • Spel- en taalfouten vermijden;
 • De Nederlandse taal gebruiken, de latente banenzoeker is lui, echt waar;
 • 80% van de vacatures wordt via mobiel gelezen, dus een responsive website is een must;
 • Zinvolle competenties benoemen (elastiek is flexibel en people managers … nou ja het echt niet zijn kan al een decennium of 4-5 niet meer!);
 • 3-8 jaar ervaring komt overeen met bijna 90% van de sollicitanten … wees eerlijk, wat is nu echt belangrijk?

NIET DOEN!

 • Beetje ‘liegen’ mag best, maar de baan echt veel mooier neerzetten en dan de verkeerde mensen aantrekken komt je duur te staan … die zijn ook zo weer weg;
 • Teveel ‘tweaken’ … Een leuke zin van een ander mag je heus een beetje aanpassen. De Glimlachmanager (CRM), Praatjesbaas (Social Media) en Pietermanager (PA) zijn al door Coolblue bedacht … en dan komt jouw Smiley Adviseur een beetje zielig over;
 • Spin in het web’s met een helicopterview … dat is niet zóóó 2015, da’s niet eens meer van deze eeuw.

WÉL HET VERSCHIL MAKEN!

 • Schrijf vanuit je hart … dat lijkt wat zweverig, maar wat voelen jij en je collega’s bij je werkgever? Wat zijn jullie drijfveren, waarom is het leuk, uitdagend, etc.? En schrijf dat nu eens op;
 • Cut the crap: schrijf op wat je bedoelt, niet wat formeel correct is;
 • Schrijven is schrappen (heb ik ook gepikt), teveel woorden … dan wordt het toch niet gelezen;
 • Schrijf SEO-proof … lastig, maar een betere vindbaarheid en hogere conversie gegarandeerd;
 • Arbeidsvoorwaarden benoemen (ook salaris inderdaad: conversie maal 2);
 • Bekijk je wervingstekst eens door de bril van een Marketingmanager of consument … zou jij deze baan ‘kopen’? Nee? Schrappen, tweaken of opnieuw beginnen dus!

PS 1. Kom je er niet uit, maar ben je eigenlijk niet van plan ons in te huren? De brutalen hebben de halve wereld … gepast brutalen hebben hem bijna helemaal …

PS 2. Kom je er écht niet uit en ben je het wél van plan? Schreeuw moord en brand via welk kanaal dan ook, dat mag ook in de avond of het weekend!

Lees ook: ‘De beste salesmanager van Nederland’